vrijdag 3 oktober 2014

Week 22 september - 26 september

Deze week hadden we veel leuke, interessante en smakelijke rondes!!!

Arno toonde ons een proefje met een hardgekookt eitje en een glazen potje. Hoe krijgen we het ei in het glazen potje zonder te duwen of het ei te beschadigen? We kregen een tip van Arno: lucifers!

Weten jullie hoe het komt dat het ei in het glazen potje getrokken wordt? We horen warmte, condens, luchtdruk, zuurstof die de lucifer nodig heeft,... Arno legt het ons uit. Maar dan willen we het ei ook terug uit het potje krijgen. Met de lucifer en een tweede glazen potje lukte het niet. Lucifers hebben namelijk zuurstof nodig om te kunnen blijven branden, wist Lyas. Door de twee potjes op elkaar te plaatsen, doofden de lucifers onmiddellijk.

Maud offerde zich op om het ei 'eruit te prutsen' :-).
Jim vond inspiratie voor zijn actuaronde in ons bezoekje aan 'Out to sea'. Zijn artikel is hoopgevend omdat de waterkwaliteit van onze rivieren erop vooruitgaat. Hij maakte ook de vergelijking met rivieren in andere werelddelen, zoals Azië, waar de rivieren ook een 'plastic soup' zijn. Hoe komt dit? Onze gesprekken leiden ons van Ivago over vervuilende fabrieken tot de kleding die we dragen. Enkele dagen later bekijken we de reportage van Vrankx over de textielfabrieken in Indonesië. Marie trakteerde ons op vrijdag op een 'smakelijke' actuaronde. Het voedsel van de toekomst zouden wormenburgers zijn. Marie had toastjes en....jawel...beleg op basis van meelwormen meegebracht. We mochten allemaal proeven. De klas was - bijna toch  - unaniem: eigenlijk is het best wel lekker. Febe was niet overtuigd...
Geen opmerkingen:

Een reactie posten